Tor Eirik (20): – Skal være her til jeg blir pensjonist

Tor Eirik Øverland

EC-Oil fungerer veldig godt. Det er utrolig lettvint når man skal bytte verktøy.

Øverland kan glise bredt der han sitter på Tåsen i Oslo. Et rykende ferskt fagbrev er på plass, og nylig fikk den 20 år gamle maskinføreren en ny doning. En Liebherr A 916 krydret med utstyr han selv valgte ut. Deriblant engcons automatiske hurtigkoblingssystem EC-Oil.

– Det er klart det skaper ekstra motivasjon å få nytt og fint utstyr. Jeg hadde så vidt prøvd EC-Oil tidligere, og var ikke i tvil om at jeg ønsket det på den nye hjulgraveren, sier Øverland.

Allerede som liten gutt la Tor Eirik Øverland planen for yrkeslivet. Nå lever han ut barndomsdrømmen – i en hjulgraver han knapt trenger å gå ut av i løpet av arbeidsdagen.

Effektivt

Daglig nyter nå HAB-føreren godt av systemet som samtidig kobler hydraulikk, elektrisitet og sentralsmøring til tiltrotatoren og hydrauliske verktøy. Alt mens han selv sitter i førerhytta.

– EC-Oil fungerer veldig godt. Det er utrolig lettvint når man skal bytte verktøy, begynner Øverland.

– Den største fordelen er at man sparer mye tid. Uten EC-Oil tok det flere minutter når jeg måtte ut for å skru slangene av og på selv. Nå får jeg byttet verktøy på 30 sekunder – fra hytta. Da sparer du mange timer i løpet av et år, fortsetter han.

Heller ikke når tiltrotatoren skal av tar det mange sekundene før Øverland har riktig redskap i bruk.

– Når man kjører hjulgraver blir det mange forskjellige oppdrag. For min del går det mest i kabelgrøfting, og når det da dukker opp noe jeg må pigge for eksempel, er det enkelt å sette fra seg tilten og koble på piggen. Uten å gå ut. Det er både effektivt og behagelig, smiler Øverland.

Per Magne Eikåsen i HAB var ikke vond å be da Øverland ytret ønske om EC-Oil da lærlingperioden var over. I løpet av de siste årene har maskinsjefen sørget for at firmaet har tre maskiner utstyrt med engcons hurtigkoblingssystem.

– Med dette systemet blir man mer fleksibel og effektiv. Og ikke minst har du miljøaspektet, du slipper mye oljesøl, hevder Eikåsen.

Med stadig større erfaring med EC-Oil i utstyrsparken, er han krystallklar.

– Erfaringene våre er meget gode. En sjelden gang har det røket noen o-ringer, men det er det eneste. Så lenge førerne får den rette opplæringa på systemet, og skjønner at de må rengjøre koblingene med fille av og til, går det så godt som knirkefritt, sier Eikåsen.

Og kan samtidig beroliges med at den yngste maskinføreren i hvert fall har fulgt med i timen.

– Du må huske å tørke av grus og skit på koblingene for å få de rene – og dermed tette. Men det tar jo ikke lang tid det heller. Jeg pleier å gå ut for å gjøre det, men også det kan du fikse fra hytta hvis du vil, forteller Øverland.

Solide erfaringer

Per Magne Eikåsen, maskinsjef i HAB

Jeg tror det er de små tingene som kan være avgjørende, for eksempel at man har det lille ekstra på utstyrsfronten. Som blant annet EC-Oil.
Automotive tire, Motor vehicle, Glove, Tread, Workwear, Bumper, Fender
Automotive tire, Motor vehicle, Hand, Hood
Automotive tire, Motor vehicle, Sky, Cloud, Asphalt

En som i hvert fall ble lokket til HAB var Øverland. Med det sagt – at han skulle ende opp i anleggsbransjen var klart fra tidlig alder.

– Jeg bestemte meg egentlig da jeg var syv år gammel. Vi hadde en gravemaskin hjemme på småbruket i Seljord, og den var veldig stas. Jeg kunne se meg selv i en gravemaskin når jeg ble eldre. Så det er litt artig å tenke på, at barndomsdrømmen gikk i oppfyllelse, forteller Øverland.

Etter sine første år i yrkeslivet hos HAB, er han ikke i tvil om at han har valgt riktig.

– Jeg skal være her i anleggsbransjen til jeg blir pensjonist, jeg. Det er det som er planen!

Barndomsdrømmen

Mens 20-åringen durer rundt i sin ferske graver på 17,5 tonn, er maskinsjef Eikåsen tydelig på at EC-Oil kan ha en positiv effekt også utover tidsbesparelser og komfort.

– Du sparer utstyret mye mer når det er så lett å bytte verktøy og sette fra seg tilten. Det igjen kan redusere reparasjonskostnader og ståtid. EC-Oil er ikke gratis, men de kronene er jeg sikker på at vi sparer inn igjen flere ganger i løpet av de fem årene vi skal ha maskinen, sier Eikåsen.

Han mener dessuten at det effektive systemet bidrar til å gjøre arbeidsplassen mer attraktiv.

– Anleggsbransjen er så presset, det er vanskelig å få tak i folk nå. Jeg tror det er de små tingene som kan være avgjørende, for eksempel at man har det lille ekstra på utstyrsfronten. Som blant annet EC-Oil.

Sparer utstyret

PRODUSERT AV NATIVE MEDIA

ANNONSE FOR ENGCON

ANNONSE

at-logo.svg
Font