ANNONSE

at-logo.svg
Font

Ungguttens nye arbeidskamerat

Morten Åslund

– Erfaringene med engcons tiltrotatorer var veldig gode, så vi syntes det virket spennende også med hurtigkoblingssystemet.

– Jeg var ganske så ivrig på at denne maskinen skulle ha EC-Oil. Det er et jækla kjekt system, smiler Gjerdalen.

20-åringen står ved siden av sommerens nyanskaffelse. En Develon DX140 – med engcons automatiske hurtigkoblingssystem EC-Oil.

– Klart det er artig å få bruke nytt og moderne utstyr. Det gir litt større motivasjon enn å bli satt til å jobbe med gamle maskiner og verktøy, påpeker han.

Ett år etter at han prøvde det for første gang, har Benjamin Gjerdalen nå fått det etterlengtede hurtigkoblingssystemet.

Lederen trekker først frem effektiviteten som følger med systemet som kobler hydraulikk, elektrisitet og sentralsmøring samtidig til tiltrotatoren og hydrauliske verktøy.

– Det er både enkelt og effektivt å skifte redskap, utstyrsbyttene går veldig kjapt. Førerne slipper jo å skru slanger, og det blir dermed også mindre oljesøl, sier Åslund.

Han får følge av fører Gjerdalen.

– Det er veldig deilig å slippe den skruinga. Og når det er så lettvint å bytte redskap, blir det til at du bruker tilleggsutstyret oftere.

Effektivt

Hard hat, High-visibility clothing, Plant, Helmet, Sky, Workwear, Engineer, Tree, Headgear, Asphalt

Den unge maskinføreren jobber for Gjerdalen Service, et firma som teller 11 fast ansatte og som opererer i områdene rundt Mjøsa. Maskinparken teller fem gravemaskiner, hvorav to nå er utstyrt med EC-Oil.

– Erfaringene med engcons tiltrotatorer var veldig gode, så vi syntes det virket spennende også med hurtigkoblingssystemet. Vi testet det først på en hjulgraver i fjor, en Komatsu PW148, begynner Morten Åslund, daglig leder i firmaet.

Det ga åpenbart mersmak.

– EC-Oilen fungerte godt, så vi valgte å gå for det også på den nye Develon-maskinen. Det er liten tvil om at det gir mange fordeler, fortsetter Åslund.

Overbevist

Sky, Vehicle, Cloud, Tree, Slope, Bedrock, Asphalt, Plant

Både å ta av tilten, og utføre alle redskapsbytter, kan Gjerdalen gjøre uten engang å forlate førerhytta. Likevel er 20-åringen krystallklar.

– Jeg går alltid ut for å vaske og tørke koblingene når jeg skifter verktøy med EC-Oil, det garanterer at det ikke blir skit inni der. For slurver man med renholdet, kan det bli lekkasjer, sier han.

Gjerdalen kommer samtidig med en generell formaning til jevnaldrende i bransjen.

– Personlig syns jeg den yngre garde ofte er litt dårlig til å ta vare på utstyret sitt. Man er gjerne litt for brå, og skjønner ikke at ting koster. Selv prøver jeg å være nøye for å unngå ødeleggelser.

Nøye med renhold

Typiske oppdrag for Gjerdalen og co. er hus- og hyttetomter, granittmurer, dreneringer og små VA-grøfter for å nevne noe.

– Når jeg for eksempel driver og murer, blir det en del bytter mellom klype og skuffe. Da sparer jeg definitivt tid med EC-Oil. En annen ting er at man sparer tiltrotatoren mye når man har dette systemet, mener Gjerdalen.

For dersom maskinføreren ønsker ekstra brytekraft, kan han enkelt sette fra seg tilten med EC-Oil.

– I stedet for å presse for hardt med tilten og pusseskuffa ved eksempelvis tomtegraving, kan jeg bare smekke av tilten og sette på graveskuffa. Det er veldig gunstig. Man velger oftere riktig verktøy med en slik løsning, forteller Gjerdalen.

Sparer tilten

Automotive tire, Sky, Plant, Vehicle, Tree, Slope
Motor vehicle, Sky, Workwear, Hood, Helmet, Tire

Godt vant

Med to gravemaskiner utstyrt med EC-Oil i dag, er det naturlig å høre med leder Åslund om det vil bli flere i tiden fremover.

– Ja, det tror jeg. Gevinsten er ikke så lett å måle i kroner og øre, men vi syns alt i alt at investeringen er verdt pengene, sier Åslund.

Han får avslutningsvis en klar melding fra Gjerdalen.

– Jeg har i hvert fall ingen planer om å gå tilbake til en maskin uten EC-Oil. Dette systemet blir fort en vanesak man setter stor pris på.

High-visibility clothing, Hard hat, Helmet, Workwear, Sky, Plant, Tradesman, Tree, Asphalt, Headgear

PRODUSERT AV NATIVE MEDIA

ANNONSE FOR ENGCON