ANNONSE

at-logo.svg

Sany er på vei ut på markedet

– Vi har prøvd å finne et alternativ i denne prisgaloppen vi har vært med på. En annen ting er garantiperspektivet. Vi har lett etter noen som kan gi oss 5 års garanti eller alternativt 10.000 timer, sier Bruserud om det kinesiske merket Sany, et av verdens største selskaper innen anleggsmaskiner.

Ommedal & Sønner er en entreprenør fra Våle. I det siste har de hatt et oppdrag på Tjøme der Nils Ludvik Kalager har hatt en Sany-gravemaskin på prøve for å gjøre arbeidet.

– Jeg har noen timer i den nye maskinen nå. Jeg kjører 14-tonner til vanlig. Styrken er veldig bra. Den er veldig kvikk og sprek, kan han fortelle.

Ommedal & Sønner gjør alt fra minirenseanlegg til større boligprosjekter og VA. Det har det vært mye av de siste to årene.

– Så gjør vi også jorddreneringer, forteller Kalager.

Går det den veien Christoffer Bruserud og Machine Partner fra Nykirke håper på, kommer vi til å se flere Sany-maskiner i sving fremover. Fra denne våren skal Machine Partner A/S forhandle maskinene over store deler av Østlandet.

Sany-maskinene er mindre enn det flere andre maskiner i samme segment er. Det kan bli en overgang for sjåfører som har brukt andre merker over lang tid.

– At selve maskinen er litt kortere og mer kompakt er noe man blir vant til. Frontruta er lav og vinduspusseren er liten, så ting føles mindre. Men det er alltid sånn at når man prøver noe nytt, så må det en del tilvenning til. I starten er det slett ikke alt som stemmer, men så får man kjørt noen timer så hjelper det godt på. Da får man det mer til, er Kalager og Ommedal enige i.

– Den er enkel, som en Volvo C-modell med enkle og med varierende størrelser på hytta, hvor kompakt-maskinene nødvendigvis er noe trangere i hytta enn standard-maskinene, skyter Christoffer Bruserud inn.

Ommedal & Sønner har både handlet utstyr og leid maskiner av Machine Partner før.

– Vi investerer jevnt hele tiden i alle størrelser og av alle maskiner. Det er alltid rom for å bytte ut ting. Vi kikker og lurer hele tiden. Det er en evig runddans, sier Ommedal med et smil.

Mindre maskin

Kalager sammen med prosjektleder Bjørn Tore Ommedal har tatt med seg flere erfaringer med den nye maskinen, samtidig som de har et sett sjekkpunkter fra før av. Sjekkpunkter de er klare på at en maskin av dette kaliberet må kunne leve opp til.

– Det viktigste er driftssikkerheten. At vi kan jobbe mest mulig uten stopp. Og selvfølgelig at hydraulikken er god, sier Kalager.

Han sitter i gravemaskinen i mange timer om gangen. Da kommer også komfortaspektet inn i bildet.

– Man er alltid ute etter gode arbeidsforhold når man sitter i mange timer gjennom dagen, forteller han.

Vehicle, Tree, Slope, Sky, Wood

Driftssikkerhet

Sany-maskinene kommer ut med en relativt gunstig pris når de nå skal lanseres tungt i det norske markedet.

– Dess større de er, dess gunstigere er de rent prismessig også. Det er vesentlige forskjeller, sier Bruserud om konkurransesituasjonen.

I tillegg skiltes det med denne oppsiktsvekkende gode garantiordningen.

– Garantisituasjonen er det som er mest unikt her. Andre leverandører har kanskje ett år, og utover det må du ha utvidet garanti som du må betale mer for i form av en gullavtale. Med Sany er det som sagt 5 år eller 10.000 timer. Det første du oppnår av de to faktorene. Det er det meg bekjent ingen andre som tilbyr, sier den ferske forhandleren.

Prisgunstig

Machine Partner er helt i starten av å kunne tilby Sany-maskiner. Den velkjente aktøren fra Nykirke skal være med på å bygge opp bevisstheten og etterspørselen etter den kinesiske giganten.

– Vi satte 1. april for å starte salget av disse maskinene. Det er et nytt merke for oss, og en del av en ny avtale. Det er Seabrokers i Stavanger som er importøren, så skal det nå bli Machine Partner som tar seg av østlandsmarkedet minus det gamle Østfold, forteller Bruserud. Sany-merket er ikke helt ukjent for det norske markedet.

– Det var en importør i Norge fra slutten av 2000-tallet og frem til rundt 2015 som holdt på i Bergens-området. Seabrokers tok over dette fra 2020. Nå skal det bygges opp, og de har fått det opp og stå igjen. Så nå går vi inn og prøver å hjelpe til med å få disse videre ut på markedet, forteller Bruserud.

Oppbyggingsprosess

High-visibility clothing, Road surface, Hard hat, Motor vehicle, Jeans, Workwear, Plant, Tree, Asphalt
People in nature, Natural environment, Jeans, Sky, Tree, Plant

Tilbakemeldingene har vært gode så langt, selv om det finnes en hel del bortskjemte sjåfører der ute. Folk som tross alt tilbringer hele arbeidsdager i sjåførhytta.

– Kunder som har benyttet disse et par tusen timer er veldig fornøyde. Det vi ser er at kunder ute etter billigere alternativer og som har et par maskiner som de kjører selv er strålende fornøyde. Men de som har ansatt sjåfører som opererer maskinene er litt mer bortskjemte. Da må man rette seg etter dem, smiler Bruserud.

Og det ligger selvsagt et alvor i det også.

– Jeg skjønner jo dette. Det er en arbeidsplass, og det kommer ukjent utstyr inn som folk ikke har vært borti før. Da dukker det forståelig nok opp mange meninger og tilbakemeldinger og de skal vi selvsagt høre på, sier han.

Fornøyde kunder

Nå er det 12 entreprenører og potensielle kunder som tester disse Sany-maskinene. Tilbakemeldingene de kommer med tar Machine Partner tilbake til importøren.

– Vi har flere diskusjoner på dette. Vi har jo forpliktet oss til å komme med tilbakemeldinger til både importør og produsent på disse maskinene, sier Bruserud.

Det norske markedet står også for de tøffeste arbeidsforholdene disse maskinene skal brynes på.

– Det som fungerer i Norden fungerer på verdensbasis. Det er her de største utfordringene finnes, sier han.

Og det billigste holder nødvendigvis ikke i lengden under arbeidsforhold vi har her nord i Europa.

– Mye har jo vært billig opp gjennom. Mye kan være bra, men det er jo en del som ikke er det. Men når produsentene retter seg etter våre tilbakemeldinger blir nødvendigvis prisen noe høyere, men det blir også mye bedre utstyr, sier han.

12 maskiner på test

PRODUSERT AV NATIVE MEDIA

ANNONSE FOR MACHINE PARTNER