ANNONSE

at-logo.svg
Material property, Rectangle, Font

– Dette hadde jeg aldri sett for meg!

Sommeren har gjort sitt inntog på Nytorget i Stavanger sentrum der Martin Nordbø og Isak Bø har tatt plass. I bakgrunnen utføres saneringsjobben av vann- og avløpsnettet, med den elektriske Cat 320 Z-line som hovedmaskin.

– På dette prosjektet er det faktisk denne graveren som går i front. Skrekken var jo at vi måtte belte vekk el-maskinen og stå å meisle med dieselmaskin, men det har ikke vært tilfellet, sier daglig leder Nordbø.

Ville den nye graveren mestre den røffe jobben? Et halvt års erfaring har gjort Nordbø Maskin overbevist.

Cloud, Sky, Vehicle, Asphalt
Cloud, Sky, Building, Vehicle, Slope, Asphalt

Den 25 tonn tunge graveren ble hentet inn i maskinparken på senhøsten i fjor. Hovedsakelig på grunn av oppdraget på Nytorget, hvor kravet var at deler av jobben skulle utføres med en elektrisk gravemaskin.

– Vi prøvde litt forskjellige alternativer, men landet på at vi fikk mest maskin for pengene med Cat. Den hadde også en ladebom-løsning som virket veldig interessant, forteller Nordbø.

Han sikter til at prosjektet innebærer røft arbeid som tar mye energi. Og at maskinen veksler mellom å jobbe med og uten strømkabelen i.

– De dagene det bare er graving, trenger vi kun å lade i lunsjen. Men når vi begynner å meisle, settes kabelen alltid i. Da har det fungert veldig godt med den ladebommen, sier Nordbø.

– Det gjør at vi kan bruke el-maskinen til meisling en hel arbeidsdag. Det hadde jeg aldri sett for meg! Jeg antok at den kom til å bli byttet ut med en dieselmaskin så fort den traff fjell, men meislinga går egentlig knirkefritt, supplerer Isak Bø.

Bedre enn forventet

Motor vehicle, Automotive tire, Road surface, Sky, Cloud, Building, Asphalt, Rolling

Martin Nordbø

Vi prøvde litt forskjellige alternativer, men landet på at vi fikk mest maskin for pengene med Cat.

Firmaets ressurskoordinator er likevel rask med å legge til at maskinentreprenøren også har møtt på utfordringer med Cat 320 Z-line.

– Det var noen barnesykdommer med batteriene i starten. Men etter at det ble løst, har graveren fungert godt, forteller Bø.

Det gjør sitt til at Nordbø Maskin har blitt overbevist av beltemaskinen, samtidig som de ikke vil rosemale en anleggshverdag med elektriske doninger.

– Her har vi et ideelt anlegg for en el-maskin. Vi er i sentrum med lite forflytninger og god tilgang på strøm. Hadde vi hatt den på et større anlegg med lengre avstander, og kanskje bare ett ladepunkt, så hadde det naturligvis vært langt mer utfordrende, påpeker Bø.

Ideell for bymiljø

Hard hat, High-visibility clothing, Cloud, Sky, Workwear, Helmet, Asphalt, Engineer, Headgear, Building

Maner til holdningsendring

Det er en kjensgjerning at det koster ekstra å investere i elektriske maskiner. Samtidig medfører det at man stiller sterkere i anbudsprosesser som etterspør miljøvennlige løsninger.

– Det er ingen hemmelighet at miljøkravene blir større, og da må man være konkurransedyktig. Det er hovedgrunnen til vår investering, sier Martin Nordbø.

– Nordbø Maskin har i dag 60 gravemaskiner totalt, og jeg tror aldri vi kommer dit at alle vil være elektriske. Men en stor andel vil trolig være det om noen år, fortsetter han.

Den daglige lederen er tydelig på at hele bransjen har en jobb å gjøre med holdningen til nullutslippsmaskiner.

– Han som satt i sandkassa som 5-åring og drømte om å kjøre gravemaskin, jeg skjønner at det er nærliggende for han å ønske seg en dieselmaskin. Men det kan ikke være sånn at man blir sett på som en idiot om man kjører elektrisk. Det må en holdningsendring til, for vår bransje må også ta sitt ansvar, mener Nordbø.

Han er likevel krystallklar på en ting. Det er ikke sånn at dagens el-maskiner løser alle behov.

– Vi må være ærlige på at elektriske maskiner passer godt noen steder – og dårlig andre steder.

Lysten på 310

Hva så de kommende årene, vil Nordbø Maskin anskaffe flere elektriske Cat-er via Pon Equipment?

– Pon er en trygg leverandør med et solid apparat som gir oss hjelp når vi trenger det. Samtidig er vi godt fornøyde med maskinen vi kjøpte nå, så det kan fort bli flere Cat-er. Den 310 Z-line virker også veldig interessant, røper Nordbø.

Velger man å gå for 12-tonneren, følger det et åpenbart gode.

– Vi har flere Cat 310 Z-line på lager som det er innvilget Enova-støtte på. De er klare for rask levering, avslutter Christer Østerhus, salgsingeniør i Pon Equipment.

Hard hat, High-visibility clothing, Cloud, Smile, Workwear, Helmet, Sky, Building, Engineer, Headgear

KONTAKT PON EQUIPMENT HER!

PRODUSERT AV NATIVE MEDIA

ANNONSE FOR PON EQUIPMENT