ANNONSE

at-logo.svg
Material property, Rectangle, Font

Et historisk motorbytte

Ordene kommer fra Ken Jørgen Solberg Akselsen. Bak den 24 år gamle maskinføreren ruver en Cat 140M – veihøvelen som har blitt gitt nytt liv av firmaet Norvei.

– Dette er en 2018-modell som ble kjøpt inn brukt for tre år siden. Etter å ha gått bra den første perioden med vinterhøvling, så vi etter hvert at oljeprøvene ikke var helt gode. Trekkrafta ble gradvis mindre, og noe måtte gjøres, begynner Akselsen.

– Det viktigste er å ha en maskin som er konkurransedyktig, både nå og i årene som kommer.

Automotive tire, Motor vehicle, Road surface, Sky, Wheel, Asphalt, Cloud, Rolling
Mode of transport, Automotive tire, Motor vehicle, Sky, Wheel, Cloud, Slope, Asphalt

Hansen påpeker i tillegg den grønne påvirkningen ved å oppgradere den eksisterende maskinen, fremfor å måtte produsere en helt ny veihøvel for å fylle opp maskinparken. Samtidig trekker han frem det økonomiske aspektet.

– En veihøvel er jo ikke den billigste maskinen som finnes. Ved en repower får man imidlertid en topp moderne motor istedenfor å måtte kjøpe en splitter ny maskin, sier anleggslederen, før han legger til:

– Vi antar at også annenhåndsverdien vil være langt bedre med denne motoren, så økonomisk mener vi dette er en god løsning, forteller Hansen.

Økonomisk gunstig

Norvei stod dermed overfor et definerende valg. Holmestrand-firmaet bestemte seg for å lene seg på Pon Equipment, og gikk for en såkalt «repower». Komplett motor med etterbrenningsenhet ble byttet ut fra Cat C9.3 steg 4-motor til en tilsvarende steg 5-motor.

– Prisforskjellen på en maken motor som stod i den, kontra en repower, var egentlig relativt liten. Når vi da kunne oppgradere til siste versjon med tanke på avgasser og utslipp, var det ikke noe å lure på. Vi angrer definitivt ikke i dag, påpeker Tore Hansen.

Anleggslederen i Norvei er tydelig på at løsningen gir en rekke gevinster for firmaet som blant annet har driftskontrakt på fylkesveinettet i Vestfold nord.

– Det er bare fordeler med å gå fra en steg 4-motor til en mer miljøvennlig steg 5. En ting er avtaler som er gående i dag, men skal du være med i konkurransen om fremtidige kontrakter, må du ha moderne maskiner med mindre utslipp. Hvis ikke er du sjanseløs.

Miljøvennlig oppgradering

Motor vehicle, Automotive tire, Cloud, Sky, Wheel, Smile, Outerwear, Tread

Jobben med å bytte Cat-ens motor ble utført i fjor høst ved Pons hovedverksted på Berger. I løpet av et par uker var den historiske begivenheten et faktum.

– Dette var faktisk verdens første repower av en Cat 140M veihøvel. Arbeidet tok rundt 90 timer, sier Simen Bendixen.

Pons produktsjef for maskinoverhalinger påpeker at det ikke er en veldig krevende prosess.

– Nei, det er ikke noe hokuspokus, du bytter en steg 4-motor med steg 5. Litt produktoppdatering er det jo, men det er tilpasset på en slik måte at det i stor grad er plug and play, forteller Bendixen, som er klar på verdien oppgraderingen gir.

– Det gjør at du kan bruke din gamle maskin med grønnere avtrykk. Den tilfredsstiller gjeldende krav til utslipp, og gir deg fordeler i kontraktsforhandlinger. Spesielt med tanke på offentlige jobber, sier produktsjefen.

Han røper at interessen rundt repower-oppdrag, blir stadig større.

– Det merker vi absolutt, og pr. nå har vi samme løsning på hjullasteren Cat 988K. Så vet vi at produktgruppa ser på mulighetene for å kunne utføre dette på andre maskiner.

Plug and play

Ken Jørgen Solberg Akselsen

For min del er det svært viktig å vite at høvelen er i tipp topp stand. Det er den nå.

God som ny

En ting er imidlertid grønne og økonomiske gevinster. Men hvordan har egentlig veihøvelen til Norvei fungert etter motorbyttet?

– Motoren har gått som en drøm! Jeg kan holde lenger på girene selv når den jobber tungt. Den orker mer, samtidig som den er blitt rappere. Jeg er meget fornøyd, gliser Akselsen.

Firmaets innleide maskinfører er klar på at veihøvelens tilstand er førende for hans egen arbeidshverdag.

– Du mister jo litt motivasjon om du er usikker på om doningen kan utføre den jobben du er satt til å gjøre. For min del er det svært viktig å vite at høvelen er i tipp topp stand. Det er den nå, fastslår 24-åringen, før han avslutter:

– Denne Cat-en brukte nok opp ett av livene sine, men etter repoweren er jeg sikker på at den har fått et par ekstra igjen. Den vil leve i mange år til!

PRODUSERT AV NATIVE MEDIA

ANNONSE FOR PON EQUIPMENT