Jobber for full maskin, med halvert energiforbruk
– Gjennom å redusere drivstofforbruket, og dermed utslippene, bidrar disse til å minske maskinens totale miljøpåvirkning, understreker Hans-Ronald Hohlweg , fungerende country manager i Norge for Rototilt.
Kravene til utslippsfrie maskiner er allerede her, og de er økende. RC-serien til Rototilt svarer på dette med svært energieffektiv hydraulikk. Kall det gjerne fremtidens tiltrotator.
– Våre tiltrotatorer har alltid vært langt fremme når det kommer til hydraulikk, men testresultatet fra RC-serien er mildt sagt imponerende. Vi har klart å effektivisere produktet og kan utføre samme jobb, med halvert energibruk. Det kommer til å ha stor betydning for elektriske gravemaskiner der energiforbruk er enda viktigere, sier produktsjef Sven-Roger Ekström om RISE-testen.
Dette er ikke bare noe Rototilt hevder basert på interne tester. I en uavhengig test, foretatt av svenske RISE (Research Institute of Sweden), viser tallene at de nevnte modellene har tilnærmelsesvis halvert energiforbruket.
Testene viser at ved anbefalt gjennomstrømming for en RC4 (90 l/min), er beregnet effektforbruk 9,6 kW. Det en reduksjon på femti prosent målt mot tidligere modeller. Kurven er også relativt lineær, som betyr at besparelsen er på samme nivå, uavhengig av gjennomstrømming.
Uavhengig test
Rototilt har alltid utviklet sine tiltrotatorer med det for øye at de ikke skal legge begrensninger på maskinens hydraulikk. Den nye RC-serien, og mer spesifikt fra RC4 og oppover til RC9 for de aller største graverne, kommer med en helt nyutviklet trykk-kompenserende hydraulikk.
En effekt av denne utviklingen er at maskinens hydraulikk ikke trenger høy effekt for å drive tiltrotatoren, noe som innebærer økt energi- og drivstoffeffektivitet. Faktisk er energiforbruket redusert betydelig.
Økt effektivitet
RISE er Sveriges forskningsinstitutt och innovationspartner. I internasjonalt samvirke med bedrifter, utdanningsinstitusjoner og offentlig sektor bidrar de til et konkurransedyktig næringsliv og bærekraftig samfunn. Deres drøyt 3300 medarbeidere driver og støtter alle typer innovasjonsprosjekter. RISE er et statlig og uavhengig forskningsinstitutt som tilbyr unik ekspertise og 130 test- og demonstrasjonsmiljøer for fremtidssikre teknologier, produkter og tjenester.
(kilde: ri.se)
Fakta om RISE
Det er liten tvil om at dette kommer svært godt med. Eksempelvis har Oslo kommune et mål om reduksjon av klimagassutslipp og forbedring av lokal luftkvalitet. Det gjør at det stilles krav til anleggsbransjen som opererer her. Krav som ganske snart blir enda strengere. Fra 1. januar 2025 skal kommunens bygg- og anleggsplasser være utslippsfrie. Frem til det bruker kommunen tildelingskriterier for å premiere utslippsfrie løsninger.
– Når flere og flere anbud stiller krav om energieffektivitet og elektriske maskiner kan våre nye tiltrotatorer hjelpe maskineiere til å minske sin klimapåvirkning, sier Hohlweg.
– Samtidig ønsker jo også vi som selskap å være grønt. Vi vil også redusere utslippene, og dette er et bidrag til det, fortsetter han.
Ikke minst vil det være gunstig med energieffektivt tilleggsutstyr på elektriske maskiner.
– Det sier seg selv. Jo mindre energi du trenger å sende ut til tilten, jo mer har du tilgjengelig til maskinen, understreker Rototilt-sjefen.
– En annen effekt er at selve kjøreopplevelsen blir bedre når du ikke trenger å bruke like mye energi, avslutter Hans-Ronald Hohlweg.
Strengere krav
Se selv på Vei og Anlegg
Allerede på Vei og Anlegg var det mulig å ta en kikk på de nye tiltroratorene. Der var alle de nye tiltene utstilt, i tillegg var det mulig å teste de nye spakene som er en del av RC-systemet.
Under Vei og Anlegg vil Rototilt presentere hele Rototilt Control-systemet som består av tiltrotatorer, nye joysticks, app for fjernstøtte og nytt kontrollsystem. Michael Hällström ser mer enn gjerne at du tar turen bort til stand C01-14.
– Her har vi med oss alle de nye tiltene, vi har også en stol der du kan teste våre nye spaker. Vi har også eksperter på plass, understreker Rototilt-sjefen.
LES OGSÅ:
Ti-åringen som egentlig er tretti