All kursvirksomhet stoppet brått opp da Norge stengte i mars. Allerede i april var Norsk Trafikksikring i gang med digitale kurs. Nå gjennomfører de flere kurs enn noen gang.

Fra bråstopp til full gass

Marius Gjevik, kurs- og kjøretøyansvarlig, Norsk Trafikksikring.

All teori har vi digitale kurs på, mens den praktiske delen gjøres enkeltvis eller puljevis. Dette gjør vi mye av.

Selskapet var allerede før nedstengningen en av landets største aktører på kurs spesielt innenfor arbeidsvarsling. Nå anslår de at de er størst innenfor dette fagfeltet, og med en betydelig mengde kompetanse. For der de før primært gjennomførte arbeidsvarslingskurs, leverer de nå en fullverdig kurspakke til bygg- og anleggsbransjen.

De tilbyr kurs innenfor kran, masseforflytting og maskinføreropplæring og truck. Kursene gjennomføres der deltagerne vil. Kursadministrasjon foregår fra Ski og delvis fra avdelingskontoret i Bergen.

Men hvordan kan man egentlig få truckførerbevis via et nettkurs? Den praktiske delen av kurset er selvsagt relativt kinkig å gjennomføre på hjemmekontoret.

– All teori har vi digitale kurs på, mens den praktiske delen gjøres enkeltvis eller puljevis. Dette gjør vi mye av, forklarer Gjevik.

– Jeg tror dette er en snuoperasjon for flere av de praktiske fagene. Det spiller ikke så stor rolle hvor de er, for mye av dette kommer i fremtiden til å bli på nettet allikevel, skyter daglig leder Kai Berg inn.

Fullverdig kurspakke

En lynrask investering i digitale verktøy, samt en dispensasjon fra Statens vegvesen, gjorde at Norsk Trafikksikring kunne tilby kurs som tidligere, bare uker etter at alt stoppet. Nå, over et halvt år senere, er det fullt trykk på digitale kurs.
– Under pandemien er all vår kursvirksomhet flyttet til nettet. Vi gjør lokale kurs for entreprenører, men da er det de som sitter med smittevernsansvaret. Vi har ingen kurs her for åpne klasser. Det kan vi ikke grunnet smittevern. Vi kan ikke blande tjue folk fra forskjellige steder. Det tar vi alvorlig, innleder kursansvarlig Marius Gjevik.

Har hentet mer kompetanse

Ikke bare har Norsk Trafikksikring rigget seg for digital kursgjennomføring, de har også knyttet til seg flere ressurser. Både partnere rundt om i Norge, og i lokalene i Ski.

– Vi har samarbeidspartnere på utstyr, områder og lokaler, sier kursansvarlig Gjevik.

Nylig ankommet er også kursholder Tom Brekke, men han er på ingen måte fersk. Kursholderen hadde med 27-års bransjeerfaring fra Euroskilt i bagasjen. Han har også faglig ansvar for arbeidsvarsling i Norsk Trafikksikring AS.

Dagen vi er på besøk gjennomfører sistnevnte sine kurs med to store skjermer foran seg. Deltagerne på den ene siden, og hans kursmateriell på den andre. Uvant, selv for en bransjeveteran som Brekke.

– Totalt sett synes jeg det har vært en positiv opplevelse, sier han allikevel.

– Fordelen er at jeg slipper å reise. Ulempen er at jeg ikke kan fange opp den som sitter og sover, eller den som sitter som et spørsmålstegn. Jeg blir mer avhengig av å engasjere deltagerne, men jeg må hele tiden fornye meg og tenke på hvordan jeg skal få det interessant når jeg har holdt på med det samme i 27 år, sier han.

Kai Berg, daglig leder.

Det spiller ikke så stor rolle hvor de er, for mye av dette kommer i fremtiden til å bli på nettet allikevel

Pågangen er enda større enn før. Gjevik tror det er flere årsaker til det, men de viktigste er pris og tilgjengelighet. Når reisekost- og tid blir borte, blir det med ett aktuelt for langt flere.

I dag har Norsk Trafikksikring mange flere kursdeltagere fra Finnmark, og også Island. Når alt av dokumenter, håndbøker, prøver og eksamen er digitalt, blir veien til bestått kurs enormt mye kortere. Ikke minst blir det billigere.

– Det er enklere når de ikke kan reise, og vi trenger ikke reise til dem. Kursprisen er den samme, men eleven eller kursholder har ingen reisekostnader, understreker Gjevik.

Stor pågang

Kald pølsekoker

I rommet ved siden av sitter Even Raddum og loser elevene gjennom kurset i arbeidsvarsling 1. Flere titalls elever er på den digitale skolebenken hos Norsk Trafikksikring denne dagen. Men selv om klasserommene er stinne, kan du nesten høre den berømte knappenålen falle.

Den sagnomsuste pølsekokeren er kald. Mylderet av elever, og praten rundt lunsjen er fraværende.

– Normalt hadde det vært rundt førti folk her. Det er både negativt og positivt det. Negativt fordi det ikke er like koselig, men positivt fordi vi har fullbooket med elever, samtidig som det er trygt, sier Gjevik.

Vi var innom det innledningsvis. Alle disse kursene gjennomføres digitalt i dag, men det som er spesielt for arbeidsvarsling er at det er på en dispensasjon fra Statens Vegvesen. Slik det er nå, gjelder den ut 2020. Marius Gjevik er ganske sikker på at den vil bli forlenget utover 2021, men er ikke like sikker på om dette blir den nye hverdagen den dagen vi endelig kan legge pandemien bak oss.

Daglig leder Berg tror denne type kursavvikling har kommet for å bli. Det vil rett og slett tvinge seg frem.

– Bransjen kommer til å finne løsninger for å selge kurs hos hverandre, og det tror jeg kommer til å medføre enda større trykk på at dette blir mer nettbasert, sier han.

Norsk Trafikksikring AS ønsker seg flere samarbeidspartnere, både på kurs og utleie.

– Vi inviterer bedrifter og kursinstruktører til å ta kontakt for utvikling av samarbeid, sier Kai Berg.

Kommet for å bli

Kai Berg

Vi inviterer bedrifter og kursinstruktører til å ta kontakt for utvikling av samarbeid

Arbeidsvarsling kurs 1

Arbeidsvarsling ansvarshavende kurs 2

Manuell Trafikkdirigering

Arbeidsvarsling kurs 1

Kurs 1 Visio

HMS for verneombud

Liftkurs

Yrkessjåførkurs

Truckførerkurs

Risikovurdering

Plastsveisekurs

Førstehjelpskurs

HMS for ledere

Anahuker og signalgiver

Fallsikring

Håndholdt arbeidsutstyr

Lastebilkran

Stillasbygger

Slokkeøvelse

Teleskoptruck

Arbeid i høyden

Masseforflytting/Maskinføreropplæring

– Riktig bruk av utstyr gir god sikkerhet og bedre gjennomføring. Det hjelper heller ikke om tanken er god, om materiellet ikke holder mål.


Jobber hver dag, for en skadefri hverdag


Norsk Trafikksikring tar normalt sett totalansvar for prosjekter med arbeidsvarsling- og sikringsbehov. Med Covid-19 fikk de plutselig en helt ny kundegruppe.

– Det handler om å snu seg rundt

Les også:


Norsk Trafikksikring

  • En totalleverandør av tjenester innen arbeidssikring- og varsling.
  • NTS har hovedsete i Ski, men utdanner, veileder og leverer på landsbasis. Har egen driftsavdeling i Bergen.
  • Leverer langsgående sikring til både byområder og store veiutbygninger
  • Leverer utleie av personell og materiell, samt salg av varslingsutstyr og støtputebiler.
  • Driver omfattende kursvirksomhet for arbeidende på vei, ansvarshavende eller trafikkdirigenter.


Kontakt Norsk Trafikksikring

Tjenester/Utleie

ANNONSE FOR NORSK TRAFIKKSIKRING AS

PRODUSERT AV NATIVE MEDIA

Redaktør:

Klaus Eriksen


Forlagsredaktør:

Thomas Witsø-Bjølmer


Nettansvarlig:

Hans Kristian Barbøl


Salgsansvarlig:

André Berger


Salgsansvarlig:

Marius Rønningsen


Anlegg&Transport er medlem av:

KONTAKT


Redaksjonen:

tips@at.no


Salg:

salg@at.no


Telefon:

66 82 21 21


Postadresse:

Postboks 11
1411 Kolbotn


Besøksadresse:

Sofiemyrveien 6D
1412 Sofiemyr


Personvern/cookies


All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten

ANNONSE FOR