Lader opp til en elektrisk fremtid

Ole Arild Haugum, daglig leder og eier Forset Grus

Dersom det er rimelig flat topografi kan vi konkurrere med en fossilbil. Denne bilen har overbevist oss om at det er liv laga med antall kilometer og leveranser.

Klæbu-bedriften mottok bilen i juni i år, og etter noen måneders drift har de rukket å gjøre seg flere erfaringer. Med en hurtiglader tilgjengelig blir driften effektiv. Da lader de fra 10 til 90 prosent i lunsjpausen.

– Dersom det er rimelig flat topografi kan vi konkurrere med en fossilbil. Denne bilen har overbevist oss om at det er liv laga med antall kilometer og leveranser, sier Haugum.


Vehicle registration plate, Automotive tire, Wheel, Sky, Hood, Grille, Truck

ATTRAKTIV: Forset Grus har investert i en Volvo FE 6x2 Electric. Den utslippsfrie tippbilen har det vært rift om, og den er allerede leid ut til en samarbeidspartner i to år på generell basis. Til våren kommer to tilsvarende biler til Klæbu og Forset Grus.

Eier og daglig leder Ole Arild Haugum påpeker at viljen til å investere i et nytt konsept som dette enkelt kan forklares. Et langvarig samarbeid med Volvo.

– Volvo er fremtidsrettet og har kommet langt med utviklingen. Vi føler at vi er ivaretatt. Det å investere i sånt er kostbart, og det er noe som heter service og levetid. Vi er helt avhengig av å ha med noen på laget vi føler trygghet med, det gjør vi med Volvo, sier han

Forset Grus har skaffet seg den første elektriske tipp-bilen nord for Dovre. En Volvo FE 6x2 Electric som kun står stille når den lader.


Dette er navet for den elektriske tippbilen. Her laster og losser de fraksjoner som skal brukes på prosjekter i byen. Alt kommer inn sjøveien, eller tilbake fra de samme sentrumsprosjektene. All transport har null utslipp, og bidrar til dramatisk reduksjon i CO2.

– To ting er viktig for oss. Det ene er at samfunnet ønsker å redusere godstransport på vei, og her utgjør pukk- og grustransport 70 prosent. Det andre er muligheten for å få levert alle våre råstoff fossilfritt. Det kan vi faktisk få til når vi får det kortreist innenfor fire kilometer i by-gryta, sier Haugum.

Mode of transport, Land vehicle, Automotive tire, Wheel, Asphalt, Sky, Rolling

NAVET ER PÅ HAVNA: Ved å ha et eget anlegg på havna kan Forset Grus og BN Entreprenør redusere transportavstandene betydelig. Det gir dem mulighet til å ha kortreiste varer med fossilfri transport ut til kunder i sentrumsområdene.Erfaringen har de ikke gjort alene. Det er bare noen måneder siden de fikk bilen, men det er faktisk slik at bil og sjåfør er leid ut for to år til BN Entreprenør.

– Vi hadde ikke sett for oss at bilen skulle bli leid ut på denne måten her, men til slutt var det så mange som ville ha en bit av den, sier Forset-sjefen.

Vi møter de daglige lederne for de to bedriftene på havna i Trondheim. Det er et stykke fra grustaket på Klæbu til indre havn i Trondheim sentrum, men det er ikke tilfeldig at vi møtes nettopp her.

Reduserer godstransport på vei

Per Nielsen, daglig leder BN Entreprenør

At vi får elektrifisert våre biler og maskiner i selve sentrum har vi tro på blir viktig fremover.

Per Einar Sand, daglig leder GS Transport

Jeg må få rose Volvo Action som stiller opp når det måtte være, hvor vi enn er, alle dager i året.

– Det passer vår drift å bruke denne terminalen, i stedet for å kjøre opp til Klæbu eller Melhus med små lass. Vi har mange små jobber sentralt, og sparer mye transport inn og ut av byen. At vi får elektrifisert våre biler og maskiner i selve sentrum har vi tro på blir viktig fremover, sier Nielsen.

Bedriften startet forberedelsene til det grønne skiftet for en god stund siden.

– Vi føler at vi er ganske langt fremme, og at vi kan være med på å bidra til et bedre miljø i vårt nedslagsfelt, sier den daglige lederen.

Automotive tire, Door, Grey, Wood, Font

HYPERLADER: For å slippe å stå i ladekø på offentlige stasjoner, har Forset Grus investert i en hyperlader på havna. Det effektiviserer bruken av den elektriske bilen.

Det er altså BN Entreprenør som har fått «herredømme» over den først ankomne bilen de neste to årene. Nå kan sentrumsbedriften tilby hundre prosent utslippsfrie anlegg til Trondheim kommune.

– Det var den eneste bilen som var å oppdrive her, og vi har sikret oss den flere år frem i tid, sier daglig leder Per Nielsen.

BN Entreprenør har interne krav for utslippsreduksjon, uavhengig av hva kunden krever. Bilen benyttes om de får betalt av kunder eller ei. De har investert tungt i elektriske gravemaskiner og annet utstyr. Nå også utslippsfri lastebil, i samarbeid med Forset.

Utslippsfrie anlegg

Trond Aune, sjåfør Forset Grus

Det er generelt en behagelig bil å kjøre. Det mest påfallende er stillheten, og den er smidig, spesielt i by- og tettbygde strøk.

Den sømløse 2-trinns girkassen forsterker følelsen av ro, særlig ved bykjøring eller i lavere hastigheter.

– Den er myk og behagelig fra starten, og den er veldig sterk i startøyeblikket. Det oppleves som veldig ok, sier han.

Et par ting savner han. Først og fremst skulle han ønske seg boogieløft. Han skulle også gjerne sett at han kunne styre regenerering fra en egen spak på rattet, ikke avhengig av bremsepedalen slik det fungerer i dag.

– Det er vel det jeg savner mest, men det er ting som er løsbart, sier Aune, vel vitende om at dette er en modell i rask og kontinuerlig utvikling.

KJØRER SENTRALT: En stor del av prosjektene sjåfør Trond Aune kjører på er i sentrale sentrumsområder. Det passer bilens kjøreegenskaper, og ikke minst gjør det hverdagen mye enklere med tanke på kjørelengde og avstand til ladepunkt.

Én ting er det grønne skiftet og fokus på fremtiden. Hvordan fungerer den elektriske tipp-bilen i praksis i dag? Sjåfør Trond Aune har tusen mil med erfaring bak rattet på Volvo FE Electric.

– Det er generelt en behagelig bil å kjøre. Det mest påfallende er stillheten, og den er smidig, spesielt i by- og tettbygde strøk. Bilen oppleves veldig stabil og stødig på veien med sitt lave tyngdepunkt, særlig med tung last, sier Trond Aune.

– Smidig, stabil og stødig

0

C02-utslipp

Gram

Batteri-kapasitet

kWh

0

Egenvekt

Tonn

0

Tillatt totalvekt

Tonn

0

Rekkevidde med last

Km

0

0

C02-utslipp

gram

Batterikapasitet

kWh

0

Egenvekt

Tonn

0

Tillatt totalvekt

Tonn

0

Rekkevidde med last

Km

0

Material property, Aqua

Gå over til elektrisk transport i bare fire steg

Ole Arild Haugum, daglig leder og eier Forset Grus

Vi ønsker å investere videre på nye elektriske tippbiler fra Volvo, og har fem totalt i bestilling

Planlegging er et nøkkelord. Kjørelengder og ladetidspunkt må beregnes. Det letter veldig at han stort sett jobber på prosjekter som går over et par uker. Da kan Aune planlegge dag og kjøreruter, og legge til rette for at bilen utnytter sitt potensiale best mulig.

– Vi blir enige om hvilke masser som skal inn og ut. Jeg tar ladepauser når det passer kunden best, men det normale er at jeg lader bilen i lunsjpausen. Vi har en egen ladestasjon, en hurtiglader på 150 kW som lader fra 20 - 90% på tre kvarter. Det fungerer veldig, veldig bra, sier han.

I løpet av de fire månedene bilen har vært i drift har Ole Arild Haugum kunnet konstatere at tallene Volvo presenterte for dem holder vann. Bilen leverer som forespeilet på antall tonn og kilometer.

– Det løftet har Volvo innfridd fra dag én. Det er vi veldig fornøyd med, og vi er positivt overrasket over hvor effektiv den elektriske tippbilen er for oss, sier han.

Planlegging, planlegging

Per Einar Sand, daglig leder GS Transport

Det er kanskje noe av det viktigste i vårt kundeforhold.
Vehicle registration plate, Truck driver, Automotive lighting, Tire, Wheel, Cloud, Sky, Car

VELDIG GOD RELASJON: Daglig lederPer  Einar Sand ved GS Transport roser sitt lokale Volvo-verksted. Lierstranda-bedriften har hatt et godt forhold til Volvo siden oppstarten for 50 år siden, og det byttes kontinuerlig inn nye modeller.

Motor vehicle, Automotive tire, Wheel

HYPERLADER: For å slippe å stå i ladekø på offentlige stasjoner, har Forset Grus investert i en hyperlader på havna. Det effektiviserer bruken av den elektriske bilen.

Under Aune ligger det en batteripakke på 200 kWh. Den gir omtrent 12 mil rekkevidde ved blandet kjøring med last. Reelt sett varierer rekkevidden en god del, for det er mange faktorer som spiller inn. Mye kan sjåføren selv påvirke.

– Forbruket ligger på rundt 10-15 kWh per mil. Helt avhengig av topografi, last og ikke minst min egen kjørestil. Jeg kan spare veldig mye strøm ved å kjøre fornuftig, holde meg under 70 km/t og passe på effektmåleren jeg har foran meg. Heller slippe litt på gassen og ha litt lavere fart, sier Aune.

– Batterikapasiteten er jo begrenset, så rekkeviddeangsten er påtagelig iblant. Jeg må planlegge selve kjøringen noe bedre, også når jeg skal lade, legger han til.

Varierende forbruk


Flere miljøfokuserte anbud har altså ført til at Forset Grus har leid ut bilen for to år til en samarbeidspartner, men allerede til våren kommer to nye Volvo FE Electric til grustaket på Klæbu. Med årene kommer det ytterligere modeller.

– Vi ønsker å investere videre på nye elektriske tippbiler fra Volvo, og har fem totalt i bestilling med Enova-støtte, sier Haugum, som gleder seg til det som kommer.

– Teknologien går fremover, batterikapasiteten blir bedre. I 2023 skal vi få levert en fireakslet tipp-bil. I 2024 er det skissert at vi skal få en fireakslet krok-bil, som vi skal bruke til å transportere alt innen by-gryta i Trondheim, men med et spesielt fokus på transport av batteripakker, sier han.

Vi innledet med at de ladet opp til en elektrisk fremtid, men Forset Grus med samarbeidspartnerne og Volvo har jaggu en god del strøm på batteriet allerede.


Investerer videre i elektrisk Volvo

Per Einar Sand, daglig leder GS Transport

Det er kanskje noe av det viktigste i vårt kundeforhold.
Vehicle registration plate, Automotive tire, Hood, Plant, Asphalt

IKKE SISTE: Det blir flere overleveringer av nøkler for Forset Grus. I løpet av noen år er planen at de har fem elektrisk biler fra Volvo.

Volvo Trucks har i dag fem elektriske lastebilmodeller. Disse dekker alle behov innen mellomstore og tunge lastebiler. Fra bydistribusjon til tungtransport og anlegg.

Volvo FE 6x2 Electric har en drivlinje som er utviklet av Volvo og består av 2 elektriske motorer 400 kW/850 Nm, 2-trinns girkasse, elektrisk drevet kraftuttak og 4 batteri på 266 kWh.

  • Mål: lengde 813,7 cm, bredde 255 cm
  • Akselavstand mellom 1 og 2: 390 cm
  • Akselavstand mellom 2 og 3: 135 cm
  • Egenvekt: 13 120 kg
  • Maks nyttelast: 13 805 kg

Fakta - Volvo FE 6x2 Electric


Vehicle registration plate, Automotive tire, Wheel, Sky, Hood, Grille, Truck
Hard hat, High-visibility clothing, Glasses, Tire, Workwear, Sky, Sleeve, Asphalt, Water
Motor vehicle, Automotive tire, Wheel, Truck, Sky, Tree, Bumper
Automotive tail  brake light, Vehicle registration plate, Tire, Wheel, Plant, Grille
Automotive tire, Motor vehicle, Jeans, Sky, Cloud, Workwear, Wheel, Asphalt
Automotive tire, Motor vehicle, Wheel, Plant, Sky, Truck, Tree
Automotive tire, Door, Grey, Wood, Font
Mode of transport, Land vehicle, Automotive tire, Wheel, Asphalt, Sky, Rolling
Automotive tire, Motor vehicle, Wheel, Tread, Asphalt, Tractor
Automotive tire, Motor vehicle, Wheel, Plant, Sky, Truck, Tree
Vehicle registration plate, Automotive tire, Hood, Plant, Asphalt
Automotive tire, Motor vehicle, Leather jacket, Wheel, Sky, Sleeve, Asphalt
Hard hat, High-visibility clothing, Workwear, Sky, Tire, Vehicle, Helmet, Asphalt, Sleeve, Tradesman
High-visibility clothing, Smile, Plant, Sky, Workwear, Asphalt, Tree, Yellow, Grass

PRODUSERT AV NATIVE MEDIA.

ANNONSE FOR VOLVO TRUCKS

Font

ANNONSE

at-logo.svg